Gnilo rdeče
Ob nakupu tega izdelka prejmete 1,25 € EUR za Vaš naslednji nakup.
Registrirajte se in zbirajte točke zvestobe, ki jih lahko unovčite že pri vašem naslednjem nakupu.
Prejemnik nagrade Albert Londres, najvišjega francoskega priznanja na področju novinarstva za leto 2018!
Ob nakupu tega izdelka prejmete 1,25 € EUR za Vaš naslednji nakup.
Registrirajte se in zbirajte točke zvestobe, ki jih lahko unovčite že pri vašem naslednjem nakupu.
Ob nakupu tega izdelka prejmete 1,25 € EUR za Vaš naslednji nakup.
Registrirajte se in zbirajte točke zvestobe, ki jih lahko unovčite že pri vašem naslednjem nakupu.
Kaj imajo skupnega pica, kečap in omaka za špagete? Paradižnikovo mezgo. Mednaroden izdelek, znan in uporabljan po vsem svetu. Malokdo ve, da zapakiran v velike sode, enake tistim z nafto, potuje preko celin, še preden ga v italijanskih, francoskih ali španskih tovarnah, v katere pogosto nikoli ni vstopil pravi paradižnik, obdelajo in pošljejo na trg v pločevinkah, okrašenih z okroglimi rdečimi sadeži, ki ustvarjajo vtis svežine.
Industrija paradižnikove mezge je ena največjih in najmočnejših na planetu in ustvarja izjemne dobičke. Poleg peščice velikih proizvajalcev obstaja še cela galaksija podjetij, aktivnih na tem področju, kjer so lahki zaslužki, prevare s hrano in organiziran kriminal ena in ista stvar. Za botanike je paradižnik sadje, za gospodinje zelenjava, za trgovalce pa blago, ki ni nič drugačno od nafte.
V raziskavi, ki je trajala več kot dve leti, je avtor rekonstruiral dobičkonosno proizvodno verigo industrijskega paradižnika, ki vzbuja tudi apetite mafij različnih držav. Od kitajskih okrožij, kjer v tovarnah zaposlujejo zapornike ter tako nižajo ceno, do kalifornijskih tovarn, ki odgovarjajo z najmodernejšo mehanizacijo, od nasadov južne Italije, kjer je izkoriščanje občasnih delavcev običajna praksa, do obratov v Gani, kjer iz Kitajske uvoženo mezgo pakirajo v konzerve italijanskih barv, je ta raziskava spust v podzemlje, ki v veliki meri razkrije laži globalizacije. In tudi to, koliko strupa se skriva v živo rdeči barvi naših najljubših jedi.
Knjiga, ki se bere kot kriminalka in je plod vrhunskega preiskovalnega novinarstva, razkriva nepoznano zgodbo paradižnika!
O AVTORJU
Jean-Baptiste Malet je raziskovalni novinar, ki med drugim sodeluje z Le Monde diplomatique, Charlie Hebdo in l’Humanité. Rezultate svojih poglobljenih raziskav objavlja tudi v knjigah, na primer Izza meja fronte (Golias, 2011) o ekstremni desnici, in V Amazoniji (Fayard, 2013) o velikanu spletne trgovine Amazon. Za knjigo Gnilo rdeče (Fayard, 2017) je dve leti preiskoval področja proizvodnje in potrošnje paradižnikove mezge, od Kitajske do Gane in od Združenih držav Amerike do Italije. Skupaj s Xavierjem Deleuom je posnel tudi dokumentarni film Imperij rdečega zlata (2017), ki je bil predvajan in nagrajen na mnogih mednarodnih festivalih. Leta 2018 je za knjigo Gnilo rdeče prejel nagrado Albert Londres, najvišje francosko priznanje na področju novinarstva.
Podnaslov | Osupljiva mednarodna raziskava o paradižniku, ki konča na vašem krožniku |
---|---|
Založba | UMco |
Avtor | Jean-Baptiste Malet |
EAN | 9789617050363 |
Leto izdaje | 2019 |
Št. strani | 282 |
Širina | 210 |
Višina | 150 |
Vezava | Mehka |