Pojdi z menoj

S pesmijo po Sloveniji

Blaž Pucihar je pripravil izbor 18 ljudskih pesmi, ki jih je zapisal v izvirnem zapisu Pojdi z menoj. Dušica Kunaver je k pesmim dodala spremno besedilo v katerem nas seznanja z izvorom pesmi in njihovimi sporočili. 

Akcijska cena 19,95 € Redna cena 28,95 €
Modrost iz Mojstrstva ljubezni
31%
POPUST
Pri nakupu tega artikla dobite brezplačno darilo
Akcijska cena 19,95 € Redna cena 28,95 €
Pojdi z menoj
S pesmijo po Sloveniji

Blaž Pucihar je pripravil izbor 18 ljudskih pesmi, ki jih je zapisal v izvirnem zapisu Pojdi z menoj. Dušica Kunaver je k pesmim dodala spremno besedilo v katerem nas seznanja z izvorom pesmi in njihovimi sporočili. 

Akcijska cena 19,95 € Redna cena 28,95 €
EAN koda: 9789619327371
Teža: 616.0000
Avtor: Blaž Pucihar, Damijan Stepančič, Dušica Kunaver
Založba: Okaši
Podnaslov: S pesmijo po Sloveniji
Leto izdaje: 2012
Št. strani: 53
Širina (mm): 270
Višina (mm): 270
Vezava: Trda

Knjigo zaokrožuje CD z odlično zapetimi  pesmimi.

Kako v današnjem globaliziranem svetu predstaviti deželo, ki leži na stičišču in križišču različnih narodov in kultur, in ljudstvo, ki je vztrajalo in ohranilo svoj jezik in kulturo kljub številnim tujim oblastnikom?

Vpliv različnih narodov se kaže tudi v govorici prebivalcev, ki se največkrat razlikuje že v dveh sosednjih vaseh. Naglasi se prestavljajo z zloga na zlog, široki samoglasniki postajajo ozki ali se spreminjajo v polglasnike. Povsem verjetno je, da se Slovenca, katerih bivališče loči nekaj deset kilometrov, včasih bi rekli tri goré in trije doli, težko sporazumeta, čeprav oba govorita slovensko, a vsak svoje narečje.

Predstavljamo vam knjigo Pojdi z menoj – S pesmijo po Sloveniji. Je ilustrirana monografija, ki jo lahko gledamo, poslušamo in beremo. Nagovarja mlajše in tudi starejše bralce. Mlajšim predstavlja pomen in bogastvo slovenske kulturne dediščine, starejši ob njej obujajo spomine na nekdanje čase. Monografija je narodnozavedna in medgeneracijska.

Belokranjska mladenka in mladenič z naslovnice s pogledom vabita, naj se jima pridružimo na po potovanju ob glasbi, sliki in besedi po deželi, kjer rasteta nagelj in rožmarin, kjer je pesem lahko žalostna, vesela ali pa šegava.

Knjigi je priložena zgoščenka z 18 pesmimi, ki jih je izbral in zanje napisal priredbe glasbenik Blaž Pucihar. Pri izbiri besedila je ostal zvest govorici, ki jo slišimo v pokrajini, iz katere pesem prihaja. Izbral je pesmi iz Porabja, Prekmurja, Koroške, Roža, Rezije, Slovenske Istre, Bele krajine, nekatere pa so razširjene po vsej Sloveniji.

Z izbiro izvajalcev se je skušal čim bolj približati izvirni ljudski pesmi, in to po obliki in tudi vsebini. Vabilu k sodelovanju so se odzvali Zbor sv. Nikolaja iz Litije, Godalni kvartet Accademia, Trobilni ansambel Slovenske filharmonije, Katice ter solisti Mia Žnidarič, Ana Marčun in Luka Černe.

Za slikovno pripoved je poskrbel ilustrator Damijan Stepančič z dvostranskimi bogato sporočilnimi ilustracijami. Poleg vsebine pesmi je na duhovit in izviren način predstavil še ljudske ornamente na oblačilih ter pokrajinsko, arhitekturno, bivalno in etnološko dediščino.

O vsebini pesmi spregovori Dušica Kunaver. Najprej opiše popotovanje, nato vsako pesem predstavi v času in prostoru ter prikaže še življenjski utrip v nekdanji vasi. Bralca seznani s številnimi običaji in z nenapisanimi, a strogo spoštovanimi pravili.

Ker ima glasba moč, da nas nagovori, čeprav besedil pesmi ne razumemo, in da bi slovensko pesem ponesli še dlje, onstran meja naše dežele, smo pripravili tudi angleško izdajo – Here We Go Round Slovenia – A Journey of Song. S tem delom dodajamo slovenski biser k predstavitvi ljudskega izročila v pisani družini evropskih narodov.

 

Prikaži celoten opis
Napišite vaše lastno mnenje
Komentirajo lahko samo registrirani uporabniki. Prosimo, da se prijavite, oziroma se registrirate
Slava Yurthev Copyright