Heidemarie Schwermer

Heidemarie Schwermer

Heidemarie Schwermer se je leta 1996  odločila za prav poseben eksperiment – podarila je vso svojo lastnino in zaživela povsem brez denarja.

Heidemarie Schwermer se je rodila leta 1942 v kraju Memel v nekdanji Vzhodni Prusiji. Med drugo svetovno vojno je z družino prebegnila v Nemčijo, kjer je odraščala. Skoraj dvajset let je delala kot učiteljica, pozneje pa kot psihoterapevtka. Ima dva otroka in tri vnuke.

Zaradi nezadovoljstva z obstoječim sistemom vrednot je leta 1994 ustanovila društvo »Daj in vzemi«, ki deluje po načelu menjave, danes znanem in razširjenem v številnih državah. Leta 1996 se je odločila za prav poseben eksperiment – podarila je vso svojo lastnino in zaživela povsem brez denarja.

Njena prva knjiga z naslovom Das Sterntalerexperiment je postala uspešnica in je prevedena v več jezikov. Zanjo je med drugim leta 2008 prejela italijansko mirovno nagrado Tiziana Terzanija. Druga knjiga z naslovom In Fülle sein ohne Geld je bralcem brezplačno na voljo na njeni spletni strani: www.heidemarieschwermer.com.

Leta 2010 so o Heidemarie posneli tudi dokumentarni film Living Without Money. Več o njem si lahko preberete na: livingwithoutmoney.org.

Slava Yurthev Copyright