Recepti iz uspešnice Ščepec navdiha, popolni za jesenske dni

Ogledov
Recepti iz uspešnice Ščepec navdiha, popolni za jesenske dni

Čeprav imamo na voljo nešteto spletnih receptov, kuhamo vse manj. Zato slovenskega uspešnica Ščepec navdiha ne ponuja le navodil za pripravo jedi, ampak vas vabi, da ponovno začutite čar ustvarjanja v kuhinji. Vsak recept je oblikovan tako, da vas ne bo obremenil s kompleksnimi postopki ali redkimi sestavinami – obroke boste lahko pripravili hitro, preprosto in brez stresa, hkrati pa bodo ti hranilni, sezonski in v sozvočju z vašim telesom.


Ta knjiga ni nastala v komercialni kuhinji, temveč v resničnih življenjih žensk, ki vsak dan pripravljajo obroke svojim družinam, delijo znanje na delavnicah, pišejo članke in predavajo o naravnih rešitvah. Vanjo so vključile svoje vrednote, ljubezen do hrane in izkušnje, ki so jih pridobivale dolga leta. Kot pravijo same, je ta knjiga njihov osebni prispevek za bolj zdrav, srčen in povezan svet.

Naj zadiši v vaši kuhinji – naj zadiši po navdihu, zdravju in življenju.

Aromatična čičerikina juha z limono in testeninami orzo

Lahka in aromatična juha nas s svojimi bogatimi okusi popelje po Sredozemlju. Popolna kulinarična osvežitev od pomladi do jeseni!

Čas priprave: 20 minut / za 4

Sestavine:

• 1 velika bela čebula • 3 srednje veliki korenčki • 1 steblo stebelne zelene • 150 g mlade špinače • 4–5 strokov česna • 500 g kuhane čičerike, odcejene • 180 g drobnih testenin orzo • 1,5 l jušne osnove ali vode • 4 jajca ali 2 žlici kisle smetane (odvisno od postopka) • 1 žlica oljčnega olja • 100 ml sveže stisnjenega limonovega soka

Začimbe in zelišča:

• 3 lovorovi listi • 1 žlička suhega origana • 1 ščepec muškatnega oreščka v prahu • sol in sveže mleti črni poper

Priprava:

1. Zelenjavo operemo in očistimo. Listke mlade špinače le oplaknemo in pustimo cele. Čebulo nasekljamo, korenje olupimo in narežemo na kocke, stebelno zeleno zrežemo na kolute, česen stisnemo. Limono ožamemo.

2. V večji posodi segrejemo oljčno olje in dodamo čebulo. Pražimo, da postekleni, nato dodamo korenje in stebelno zeleno ter pražimo še 3 minute. Dodamo česen, ko zadiši, prilijemo 1,5 litra zelenjavne jušne osnove ali vode. Sledijo 1 lovorov list, origano, sol in poper. Zavremo in kuhamo na zmerni temperaturi še 5 minut.

3. V juho stresemo testenine, občasno premešamo in kuhamo, dokler niso kuhane "na zob". Nato dodamo še kuhano čičeriko.

4. Za jajčno zmes v skledi razžvrkljamo jajca in polovico limonovega soka. Počasi dolivamo 2 skodelici vroče juhe, da temperiramo zmes, nato jo nežno vlijemo nazaj v juho in ves čas mešamo, da se popolnoma poveže z juho. Tukaj moramo biti zelo natančni. Jajčno zmes z limono je treba postopoma in previdno vmešati v juho, da dosežemo kremasto teksturo. Dodamo špinačo in muškatni orešček, nato pa juho odstavimo in pustimo nekaj minut, da se okusi lepo združijo.

5. Če se odločimo za različico brez jajčne zmesi, po enakem postopku pripravimo zmes iz kisle smetane in limone.

6. Na koncu juho po okusu dodatno začinimo in po želji prilijemo še preostali limonov sok. Postrežemo toplo, okrašeno s svežimi zelišči in limonovimi rezinami.


Bogato začinjene krompirjeve omletice

Krompir je v osnovi hladno živilo, ko pa mu dodamo začimbe, jed dobesedno zasije! Po takšnem obroku tudi ne bomo obteženi ali zaspani.

Čas priprave: 25 minut / za 2 osebi

Sestavine:

• 400 g krompirja • 20 ml sončničnega olja • 1 žlica temnega sezamovega olja • ½ čebule Začimbe in zelišča: • ½ žličke gorčičnih semen • ½ žličke koriandrovih semen • ½ žličke mlete kurkume • ½ žličke morske (ali himalajske) soli • vejica rožmarina • ščepec timijana

Priprava:

1. Krompir olupimo in ga naribamo. Čebulo sesekljamo. Na olju na hitro prepražimo gorčična in koriandrova semena ter jih odstranimo. Koriandrova semena stremo v terilniku.

2. Nato prepražimo čebulo – le toliko, da ovene, ne sme pa porumeneti.

3. V krompir vmešamo vse sestavine razen olja in oblikujemo štiri manjše kupčke.

4. Ponev za palačinke dobro segrejemo, dodamo nekaj kapljic temnega sezamovega olja in kupček krompirjeve mešanice. Oblikujemo omleto in jo pokrijemo.

5. Pečemo nekaj minut in pazimo, da se ne zažge. Nato jo obrnemo in pečemo še 2 minuti odkrito. Postrežemo s sezonsko solato.


Breskova polenta

Lahka in osvežilna sladica, ki je pripravljena v zelo kratkem času, brez pečenja. In skoraj zagotovo imamo sestavine vedno na zalogi.

Čas priprave: 20 minut / za 4 osebe

Sestavine:

• 300 ml koruznega zdroba (ne instant polente) • breskov kompot (ali 3 sveže breskve) • 900 ml tekočine (sok iz kompota, voda + agavin sirup ali jabolčni sok) • ½ žličke cimeta • ¼ žličke kardamoma • ¼ žličke mletih klinčkov • noževa konica vanilje v prahu • višnjeva marmelada ali stepena smetana za premaz

Priprava:

1. V merilno posodo najprej precedimo sok iz breskovega kompota. Potrebovali bomo 900 ml tekočine, zato najprej preverimo sladkost soka, nato pa dolijemo ustrezno količino jabolčnega soka ali vode z dodatkom agavinega sirupa. Tekočina naj bo nekoliko slajša, kot si želimo, saj bo po dodatku koruznega zdroba sladica na koncu ravno prav sladka.

2. Odcejene breskve iz kompota narežemo na manjše koščke. (Če uporabljamo sveže breskve, jih samo olupimo, izkoščičimo in narežemo.) Tekočino prelijemo v kozico, dodamo vse začimbe in segrevamo do vretja. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in med stalnim mešanjem počasi vsujemo koruzni zdrob. Kuhamo, dokler se polenta ne začne gostiti, nato primešamo narezane breskve in kuhamo še nekaj minut oz. dokler ni polenta dovolj gosta.

3. Kuhano polento razporedimo v poljubni pekač in počakamo, da se ohladi in strdi. Nato jo premažemo z marmelado ali smetano (ali obojim), narežemo na kose in postrežemo.

Ščepec navdiha – Hitro, preprosto, zdravo, slastno! prinaša preprost in iskren odgovor na vprašanje, kako tudi v natrpanem vsakdanu kuhati zdravo, okusno in hitro.

  1. Ščepec navdiha – Hitro, preprosto, zdravo, slastno!
    -8%
    Prednaročilo
    Več avtorjev
    Ščepec navdiha

    V prednaročilu na voljo z 8 % popustom. Prednaročniška akcija velja za naročila in plačila prejeta do 6. 11. 2025. Knjigo lahko pričakujete po njenem izidu

    ki bo predvidoma 7. 11. 2025. Ostale pogoje lahko preberete tukaj.

    Akcijska cena 35,90 € Redna cena 39,00 €
Sorodni članki
Včasih si zjutraj zaželimo skledo tople, pomirjajoče jedi. Takrat si lahko pripravite to jed iz kvinoje (bogate z beljakovinami), oreščkov, semen in različnih barvitih sladkih jagod, ki so polne vitamina C in fitokemičnih snovi, ki pomagajo v boju proti prezgodnemu staranju. Uporabite lahko katero koli kombinacijo jagodičevja, ki vam je vš...
Keto dieta je v zadnjih letih postala ena najbolj priljubljenih metod za hujšanje in izboljšanje splošnega zdravja. Temelji na visokem vnosu zdravih maščob, zmernem vnosu beljakovin in nizkem vnosu ogljikovih hidratov, kar vodi v stanje, imenovano ketoza. V tem stanju telo namesto glukoze kot glavni vir energije uporablja maščobo, kar ne le ...
© 2021 Založba Primus d.o.o. Vse pravice pridržane.