Odkrijte, kakšen tip jedca ste in kako to vpliva na vaše zdravje

Ogledov
Odkrijte, kakšen tip jedca ste in kako to vpliva na vaše zdravje

Da bi vam pomagali razkriti vaš prehranski (ali shujševalni) slog, sta avtorici knjige Intuitivno prehranjevanje določili kategorije jedcev, ki imajo značilne prehranske vzorce: skrbni jedec, profesionalni dietnik ter nezavedni jedec. Če se najdete v opisu katere od njih, pa težava običajno nastopi, ko tak način prehranjevanja nazadnje postane neučinkovit, vi pa se ujamete v začaran krog iskanja novih prehranskih načrtov in diet. Toda obstaja še en prehranski slog, ki zdravju koristi in vam hkrati pomaga znova odkriti užitek ob jedi!



Skrbni jedec

Skrbni jedci so navadno zelo togi in natančno spremljajo količino ter kakovost zaužite hrane. Večino časa lahko načrtujejo naslednji obrok ali prigrizek, pogosto v skrbeh, kaj bi jedli. Uradno niso na dieti, vendar hujšajo v mislih – oštevajo se za vsako »nezdravo«, mastno ali sladko živilo, ki ga zaužijejo.


Nič ni narobe, če svojemu telesu želimo najboljše. Težava se pojavi, ko skorajda militantno prehranjevanje vpliva na zdrav odnos do hrane – in škoduje telesu. Problem je v togosti. Skrbni jedec je podoben pridigarju, ki želi vsakogar, ki ga je voljan poslušati, spreobrniti v svoj način prehranjevanja. To sta njegova identiteta in vir ponosa. Morda ni na dieti, vendar skrbno oceni vsako prehransko situacijo, tudi to, katere jedi izbirajo ljudje okoli njega.


Profesionalni dietnik

Profesionalne dietnike zlahka prepoznamo, ker vedno sledijo temu ali onemu prehranskemu načrtu. Navadno preizkušajo najnovejšo komercialno dieto, knjigo o hujšanju ali kako sredstvo za izgubo teže. Včasih hujšanje zavzame obliko postenja ali strogega omejevanja hrane. Profesionalni dietniki veliko vedo o porcijah, kalorijah in »shujševalnih zvijačah«, vendar so vedno na dieti prav zato, ker prejšnja ni delovala.


Tako je težko živeti. Premajhen vnos hrane se navadno konča z uživanjem prevelikih obrokov ali celo s prenajedanjem. Pri nekaterih profesionalnih dietnikih frustracija ob hujšanju postane tako močna, da poskusijo z odvajali, diuretiki in dietnimi tabletami, kar je lahko zelo nevarno.


Nezavedni jedec

Kaotični nezavedni jedec

Kaotični nezavedni jedec je pogosto zelo zaposlen in ima veliko opravkov. Njegov način prehranjevanja je neurejen: pograbi, kar je na voljo – prigrizki iz avtomata, hitra prehrana, vse mu ustreza. Hranilna vrednost živil je takšni osebi pomembna – ampak ne v kritičnih trenutkih kaosa. Ni presenetljivo, da kaotični nezavedni jedec pogosto dolga obdobja ne zaužije nobene hrane.


Priložnostni nezavedni jedec

Ta jedec je dovzeten že za samo prisotnost hrane, ne glede na to, ali je sit ali lačen. Nikoli ne odkloni sladkarij na pultih, prigrizkov na sestankih ali jedi, ki ostanejo na kuhinjski mizi. Večinoma pa se ne zaveda, da jé ali koliko jé. Na poti na stranišče recimo vzame z mize nekaj sladkarij, ne da bi se tega sploh zavedal. Druženje, ki se vrti okoli hrane, kot so skupne večerje ali samopostrežni bifeji, so zanj zlasti velik izziv.


Varčni nezavedni jedec

Ta jedec pozna ceno hrane. Pri prehrani se pogosto odloča tako, da dobi čim več hrane za svoj denar. Zlasti je nagnjen k temu, da pojé prav vse s krožnika (in tudi s krožnikov drugih). Ni neobičajno, da pojé ostanke hrane svojih otrok ali partnerja.


Čustveni nezavedni jedec

Čustveni nezavedni jedec se s pomočjo hrane predvsem sooča s čustvi, zlasti neprijetnimi, kot so stres, jeza in osamljenost. Svoje prehranjevanje vidi kot problem, vendar je samo simptom težav večjih razsežnosti. Prehransko vedenje čustvenega nezavednega jedca sega od uživanja sladkarij v stresnih situacijah do kroničnega kompulzivnega prenajedanja z ogromnimi količinami hrane.


Nezavedno prehranjevanje v katerikoli obliki je lahko problematično, če povzroča kronično prenajedanje (ki se zlahka pojavi, kadar jemo, pa se tega ne zavedamo povsem). Takrat se oseba ne zaveda, kaj jé, kdaj je začela jesti ali celo kakšnega okusa je hrana. S hrano se izklopi.

Ko vam prehranski značaj škoduje

Način prehranjevanja skrbnega jedca, profesionalnega dietnika ter nezavednega jedca nazadnje postane neučinkovit. Rešitev: resneje se loti novega prehranskega načrta ali diete!


Sprva se zdi nova dieta vznemirljiva in obetavna, toda na koncu spet spodleti. Hujšanje postane težje, in celo ko se jedec vrne k osnovnemu načinu prehranjevanja, mu to povzroča več nelagodja kot prej. To pa zato, ker notranja pravila glede hranjenja z vsako dieto postanejo močnejša. Pravila pogosto ohranjajo občutke krivde, tudi kadar oseba ni uradno na dieti.


Značaj intuitivnega jedca pa je izjema. To je tisti prehranski slog, ki jedcu ne škoduje in mu pomaga končati boj s telesom, hrano in umom.


Intuitivni jedec se predstavi

Intuitivni jedec sledi svojim notranjim signalom lakote in jé, kar želi, brez občutkov krivde ali etičnih dilem, hrana pa ga zadovolji. Ne podleže zunanjim vplivom, čeprav je to vse težje v današnji shujševalni kulturi, ki nas prek reklam, družbenih omrežij in zdravstvenih strokovnjakov obstreljuje s sporočili o hranilih, živilih in teži.


Razmislimo o otrocih. Naravni intuitivni jedci so – nanje sporočila družbe o hrani in telesni podobi ne vplivajo. Vodi jih prirojena modrost glede hrane, če se ne vmešavamo vanjo. Ne jedo na podlagi prehranskih pravil ali zaradi zdravja, pa vendar raziskave nenehno dokazujejo, da otroci, če jim dovolimo jesti spontano, pojedo, kar potrebujejo, če imajo prost dostop do hrane.


Intuitivnega jedca v sebi lahko oživimo, toda najprej se moramo znebiti shujševalne miselnosti, ki ga je zatrla. Pri tem vam bo v veliko pomoč uspešnica Intuitivno prehranjevanje, v kateri boste odkrili temeljna načela intuitivnega prehranjevanja, potem pa vam bosta avtorici korak za korakom pokazali, kako postati intuitiven jedec.

Sorodni članki
Da bi ženske lahko izrazile svoje ustvarjalne energije, jih moramo znati prebuditi ali jih vsaj prepoznati, ko se pojavijo v menstrualnem ciklu. Skozi mesec energije namreč spreminjajo svoje lastnosti in usmerjenost. Če se zavedamo teh sprememb, nam je jasno, da naša ustvarjalnost v določenih obdobjih ne ponikne, ampak se izraža drugače, ...
Vsi vemo, da je sladkor škodljiv. Vemo, da povzroča zobno gnilobo in nalaganje trebušne maščobe. Toda kljub temu ga uživamo ves dan in vsak dan, pa naj bo v oblikah, ob katerih pomislimo na sladkor – na primer v sladoledu, sladkarijah in pecivu – ali pa v bolj prikritih oblikah – v sadnih jogurtih, vodah z okusom in različnih omakah. ...
Kot mama samohranilka dveh majhnih otrok in samozaposlena sem pri svojih dvainštiridesetih skoraj telesno pregorela. Kronična utrujenost, boleče bezgavke, kronični herpesi, kronični rinitisi in sinuzitisi so se pojavljali en za drugim ... slabo počutje je trajalo vedno kar šest tednov v kosu, medtem ko mi medicina ni znala ponuditi drugega ...
Reiki je nežna, a učinkovita praktična tehnika. Uporablja energijo univerzalne življenjske sile, ki nas obdaja, in z njo zdravi telo, um, čustva ter duha. Uči nas, kako energijo te sile pretočimo skozi telo in jo usmerimo k drugemu. Lajša stres, spodbuja sproščanje in vsakomur omogoča, da uporabi neskončno energijo življenjske sile in ...
© 2021 Založba Primus d.o.o. Vse pravice pridržane.